Pelbagai bidang pekerjaan boleh diceburi, Ini antara 5 pekerjaan yang mendapat gaji lumayan di dunia


Terdapat pelbagai pekerjaan yang boleh dilakukan didunia ini dengan gaji yang berbeza. Dan pekerjaan yang berbahaya tetapi gajinya tersangatlah lumayan . Dan tidak semua orang boleh melakukannya ,hanya orang-orang tertentu dan berkebolehan sahaja boleh melakukannya .

Ini adalah antara pekerjaan yang gajinya sangat tinggi

1.Jurumasak kapal selam


Tukang masak di kapal selam ini ,berpendapatan 175,000.00 dollar per tahun iaitu RM715,661.300.00 . Pekerjaan ini sangat penting kerana makanan tersebut akan dihidangkan kepada krew kapal ketika bertugas dilautan.

Pekerjaan ini bukanlah mudah seperti dibayangkan . Chef-chef ini akan bekerja dalam keadaan yang sempit dan kepanasan untuk menyajikan makanan yang sedap kepada orang ramai. Bahkan mereka perlu memasak makanan yang hanya tersedia ada dalam kapal tanpa penghantaran bahan makanan dari luar.

2.Pekerja nuklear


Pendapatan bagi pekarja nuklear ini adalah melebihi 100,000.00 yen per hari iaitu RM3,631.94 untuk memperbaiki radiaktor . Risiko yang bakal dialami oleh pekerja ini kecacatan seumur hidup akibat terkena radiation semasa menjalankan tugas .

3.Sumo


Bayaran yang akan diperoleh mencapai RM10,565,701.00 , untuk satu perlawanan . Inikan pula bagi pesumo yang mencuburi lama bidang ini boleh mencapai RM126,788,412.00 . Walaupon berbadan besar , isteri para pesumo boleh dikatakan cantik-cantik belaka.

4. Pemasang elektrik


Pekerjaan ini adalah untuk melakukan pemasangan dan membaiki elektrik dan diberi gaji sebanyak 58,000.00 dollar per tahun iaitu RM58,000.00 . Pekerjaan ini sentiasa bersiap sedia untuk bertugas apabila diberi arahan . Tidak kira keadaan macam mana sekali pun mereka perlu sentiasa bersedia untuk menjalankan tugas samaada memanjat di waktu siang atau malam.

5. Penangkap ketam alaska


Pekerjaan ini dilakukan pada musim sejuk di perairan laut pasang di alaska. Untuk seekor ketam alaska berharga hampir RM6,037,624.00 . Dan boleh dianggarankan pendapatan bagi 5 hari boleh mencecah RM30,188,120.00 setiap seorang .

Alasan mengapa ketam tersebut begitu mahal kerana cara penangkapannya yang amat sukar dan berbahaya . Bahkan mereka perlu bekerja di atas kapal dan suhunya yang sejuk dengan 20 jam setiap hari.sebelum menjalankan pekerjaan tersebut para pekerja akan mengadakan pesta besar-besaran , kerana perginya mereka bertugas belum tentu boleh kembali dengan selamat atau tidak .

Terus Ke Sumber Asal–>KLIK SINI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*